כתמים כתומים על סבון טבעי הם תופעה המוכרת בקרב הסבונאים.
באנגלית מכונים כתמים אלה DOS = Dreaded Orange Spots, כתמי תפוז אימתניים.
כתמים אלה עשויים להופיע בזמן יישון הסבון שנעשה בשיטה מסורתית קרה, או לאחר יישונו.
יש לציין כי מדובר בעניין קוסמטי בלתי מזיק, גם אם בלתי נעים.
צבע הכתמים נע בין כתום בהיר לכתום כהה, וגודלם של הכתמים ומיקומם בסבון משתנים. באזור שבו מופיעים הכתמים, לעיתים ריח הסבון משתנה והופך לבלתי נעים.
יש כמה גורמים לכתמים אלה:
- שימוש בשמן מעופש. שמן שתוקף חיי המדף שלו פג. על מנת לשמור על חיי המדף של השמן מומלץ לאחסנו במקרר. (עיפוש או סְרִיׇּה של שמן – מַשמעם חמצון שלו, והוא מתרחש כאשר השמן בא במגע עם האוויר.)
- שימוש בשמנים בלתי רוויים. חומצות שומן בלתי רוויות, כגון אלו שבשמן זית, מועדות יותר להתעפש מאשר חומצות שומן רוויות, כגון אלו שבשמן קוקוס ובשמן דקל.
- שימוש במי ברז. מי ברז עשוים להכיל מתכות כבדות ממערכות צנרת ישנה או מינרלים שנמצאים במים באופן טבעי – אלה עלולים לגרום לשמנים בסבון להתעפש. לפיכך מומלץ להשתמש במים מזוקקים.
- שומן עודף (כמות השמנים בסבון שלא עברו "סיבון") גבוה מדיי. בדרך כלל נוהגים להוסיף 5% שומן עודפים לסבון שהנתרן ההידרוקסידי אינו "מסבן", על מנת שהסבון יהיה בעל תוספת לחות והזנה. במידה שמוסיפים אחוזי שומן גבוהים יותר, השמנים הבלתי "מסובנים" בסבון עלולים להתעפש. לפיכך לא מומלץ לעבור את ה-5%.
- טמפרטורה גבוהה ולחות מגבירות את הסיכוי לפתח כתמים כתומים. מכיוון שהסבון מכיל גליצרין, הוא מושך אליו לחות, לפיכך יש להימנע מאחסון הסבון באזורים לחים. יש ליישן את הסבון במקום יבש, מאוורר וקריר, וכן אין להניח אותו על רשת מתכתית בלתי מצופה, שכן אם יש עליה כתמי חלודה, היא עלולה לגרום לסבון להתעפש.
סוכם ועובד מתוך –
http://www.soapqueen.com/bath-and-body-tutorials/tips-and-tricks/dreaded-orange-spots/